De Likert-scale is een veel gebruikte antwoordschaal voor enquêtevragen. De vraag kan beantwoord worden met een 5 puntsschaal. Leuk feitje, de bedenker van de schaal is de heer Likert.
Wanneer de Likert-scale?
Door gebruik te maken van de Likert-scale kunnen onderwerpen meetbaar gemaakt worden die lastig te meten zijn. De hoogte van het inkomen is bijvoorbeeld eenvoudig te bepalen aan de hand van het aantal euro’s per maand. Veel lastiger is het om te bepalen of iemand vriendelijk is geholpen bij het contact dat er is geweest!
Met de Likert-scale in combinatie met een stelling, maakt u gevoel en meningen meetbaar.
Hoe formuleer je een Likert-scale-vraag?
Bij het opstellen van een enquêtevraag met een Likert-scale is het belangrijk om goed na te denken over een vraag of stelling.
Niet iedereen is bekend met een Likert-scale. Een korte antwoordinstructie vinden wij daarom erg belangrijk. Deze instructie geven wij direct aan het begin van de vraag. De validiteit van de vraag is hierdoor zo hoog mogelijk.
Voor correcte beantwoording is het verder van belang om de juiste antwoorden voor de schaal te bepalen. Je kunt zelf kiezen welke termen je in de Likert-scale gebruikt. Ze moeten natuurlijk wel goed aansluiten bij de geformuleerde stelling.
Een voorbeeld van een Likert-scale-vraag
Antwoordinstructie:
In hoeverre bent u het eens met de onderstaande stelling? Geef antwoord op een schaal van 1 tot 5, waarbij 1 = helemaal mee eens en 5= helemaal mee oneens.
Stelling:
Ik ben vriendelijk geholpen door de medewerker met wie ik contact heb gehad.
Likert-scale:
- helemaal mee eens
- mee eens
- neutraal
- mee oneens
- helemaal mee oneens.
Driepunts-, vijfpunts, zevenpunts…
Het aantal punten is niet voor elke Likertschaal hetzelfde. Meestal wordt een vijfpunts-Likertschaal gebruikt, maar ook een drie-, zeven of zelfs een negenpuntsschaal is mogelijk.
Bij een 5-punts Likert schaal kiest men minder vaak voor de uitersten dan bij een driepuntsschaal. Ten opzichte van een 7-punts Likert schaal is een 5-punts schaal voor de respondent tevens makkelijker te begrijpen. De 7-punts schaal wordt door de respondent vaak erg onoverzichtelijk en verwarrend gevonden.